
Program szuka leku na raka
25 listopada 2013, 14:17Specjaliści z IBM-a i Baylor College of Medicine opracowali oprogramowanie, które czyta prace naukowe w poszukiwaniu lekarstwa na raka. Obecnie oprogramowanie analizuje ponad 60 000 prac dotyczących proteiny p53. Bierze ona udział w powstawaniu nowotworów

Chleb z większymi porami wydaje się bardziej słony
21 listopada 2013, 10:02Jak sprawić, by chleb wydawał się przyjemnie słony, dodając mniej soli? Wystarczy zastosować pewien trik - zwiększyć pory w pieczywie.

Stałość pór snu oznacza mniejszą masę tłuszczową
19 listopada 2013, 10:45Chodzenie spać i wstawanie o tej samej porze wiążą się z mniejszym otłuszczeniem ciała - twierdzi prof. Bruce Bailey z Brigham Young University.

Uczciwi rano, oszukują po południu
31 października 2013, 07:31Ludzie z większym prawdopodobieństwem kłamią i oszukują po południu, bo w ciągu dnia osłabia się samokontrola.

Nowa klasa szybko działających antydepresantów?
29 października 2013, 13:03Naukowcy z Uniwersytetu Chicagowskiego zauważyli, że wybiórcze blokowanie receptorów 2C serotoniny (5-HT2cR) prowadzi do szybkiego efektu antydepresyjnego u myszy. Autorzy artykułu z Molecular Psychiatry podkreślają, że ich odkrycie może naprowadzać na ślad nowej klasy antydepresantów.

Dendryt jako aktywny gracz
28 października 2013, 09:42Naukowcy z USA i Wielkiej Brytanii wykazali, że dendryty nie są bierną częścią obwodów mózgowych, poprzestając na przekazywaniu danych od jednego neuronu do następnego, ale również przetwarzają informacje.

Test krwi na sepsę
17 października 2013, 11:19Badacze z King's College London zidentyfikowali we krwi biomarkery sepsy. Dzięki temu zagrażający życiu stan można zdiagnozować już w ciągu 2 godzin z 86% trafnością.

Związek z roślin chroni przed śmiertelnym promieniowaniem
15 października 2013, 09:423,3’-diindolilometan (DIM), związek powstający w organizmie po spożyciu roślin krzyżowych, np. kapusty czy kalafiora, chroni przed skutkami kontaktu ze śmiertelnymi dawkami promieniowania gamma.

Dizajnerskie wydobywanie smaku
10 października 2013, 13:36Prof. Charles Spence z Uniwersytetu w Oksfordzie zbadał 300 osób i wyliczył, że otoczenie ma o wiele większy wpływ na smak, niż się zakłada. Whisky pita w czerwonym pomieszczeniu z owocami wydaje się o 10% słodsza, a zielony pokój wypełniony roślinami wzmacnia nuty trawiaste aż o 15-20%.
Jeśli chodzi o kształt, komórki wolą nanodyski
9 października 2013, 06:39Próbując odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób kształt nanocząstek wpływa na ich transport do komórek, naukowcy z Georgia Institute of Technology zauważyli, że ssacze komórki preferencyjnie internalizują hydrożelowe nanodyski (jednym słowem - wolą nanodyski od nanopręcików).